BINDESTREKSKULTUREN

Bindestreks kulturer eller ord som er sammensatt for å få en så god beskrivelse av saken finnes det mange av. Det aller meste innen kultur kan jo beskrives nærmere og da ved å binde sammen et ord og kultur. F.eks. bondekultur, kystkultur, fotballkultur, kafékultur, bykultur ja nær sagt hva som helst kan beskrives på denne måten. Du kjenner sikkert mange mange flere enn hva jeg har nevnt her.

Fotballkultur

Det er store variasjoner i hva fotballkultur er og hvordan den utføres. Og det er selvfølgelig forskjell på kulturen rundt de forskjellige ligaene rundt omkring i verden. Er du norsk og har kun et norsk lag i ditt hjerte så er det nok en del forskjell fra de som har f.eks. engelske lag som sine favoritter. England er vel mer kjent for å ha en del hardcore supportere. Og antallet supportere med hjerte i klubben er vel en del høyere på fotballøya enn i Norge. Og det er store forskjeller hva de ulike personene har for vaner i sin fotballkultur.noruega0

I Tyskland er det alltid mye folk på kamper. De har bygd store stadioner og holder billettprisene så lave de bare klarer. I England har selv ho gamlemor på 60 sin faste plass på pub’en for en øl for å se fotballkampen. Prisene i England har med årene steget mye slik at ikke alle har råd lenger men gjerne ser kampen hjemmefra.  Mens i Norge er jo prisene allerede og har nesten alltid vært skyhøye så kun de rikeste har råd til å gå på fotballkamp snart.

960x

Publikumskultur

Gå på et arrangement i Norge er dyrt. Skal en familie på en fotballkamp så er det ganske mange hundrelapper som må betales. Men Norge har alltid hatt en god kultur for å stille opp og lage «leven» rundt de arrangementene de støtter opp om. Se bare på den utviklingen som har kommet de senere årene med de større sykkel løpene i Norge. Tour of Norway på våren i sørøst Norge, og Artic race på høsten i Nord Norge. Folk kryper jo ut over alt og det er en utrolig stemning rundt på mange steder i løypene. Syklister som aldri tidligere har vært i Norge er jo meget imponert over både det de ser av natur og den måten det norske publikummet stiller opp på. Helt utrolig sier de.

Tradisjon

Vi oppfører oss selvfølgelig forskjellig på en fotballkamp enn vi gjør på et kulturelt teaterstykke eller en klassisk konsert. Hver av de forskjellige arrangementene har sine tradisjoner på hvordan man skal oppføre seg. Og dersom man kommer ny inn i en sammenheng så må man lære de kulturelle kodene. Men det skjer at «feil» skjer. Klapper på feil steder under en konsert f.eks., det kan være veldig forstyrrende for aktørene. På en konsert er det dirigenten og musikerne som har regien og det er ganske gitt når man skal klappe osv. Men på f.eks. en fotballkamp er det ingenting som er forhåndsbestemt, men det er selvfølgelig spillerne som har regien i en kamp. Men alle koder må læres uansett om det er fotball eller musikk……