Knut Hamsun II

Jo mer jeg leser om Knut Hamsun, jo mer spennende synes jeg denne mannen var. En del av det er jo kjent fra før, men du verden også mye nytt som dukker opp. Jeg har tidligere skrevet en del om hans oppvekst, og at han tidlig sluttet på skolen. Det er ikke noen tvil om at den unge mannen, svært tidlig opparbeidet seg en solid livserfaring. Det at han var sulten, søkende og eventyrlysten, synes jeg virker åpenbart. Det å flytte til København er i vår tid ikke så stort, eller oppsiktsvekkende. Men på Knut Hamsun sin tid, var det faktisk en lang reise. Men det stoppet ikke han, han var nok en mann med mål og visjoner men ikke alltid like lett å bli klok på.

Bodde i Øystese en kort periode i 1879

Etter sin hjemkomst fra København, bodde Knut Hamsun i Øystese på Vestlandet. I ettertid er det kommet frem dagboknotater gjort av Jon N Skaar, som forteller oss hva han tenkte og trodde om Knut Hamsun på denne tiden.

Kort fortalt så var Jon N Skaar, ganske kritisk til måten Knut Hamsun forsøkte å gjøre seg kjent på. Han med flere forstod ikke at en reise til København, skulle gjøre det noe lettere å selge sitt manuskript.

Det var Gyldendal som var målet til Hamsun, og Skaar synes hele ideen i beste fall var å sikte for høyt. Han hadde selv prøvd dette i samme alder, og han kunne ikke forstå hvorfor Hamsun skulle klare det bedre enn han selv. Han trakk også i tvil, om Hamsun var en mer begavet person enn han selv og andre. Men at han muligens hadde et lyst hode, det holdt han ikke for usannsynlig.

USA

Dette med å reise til København, skulle vise seg å bare være starten for Hamsun. Selv om det ikke ble slik han ønsket etter Københavnsturen, så var han fortsatt reiselysten.

I februar 1882 reiste han på sin første amerikatur, han ble der borte i cirka 2,5 år. Men da han kom hjem til Norge høsten 1884, så ble han ikke lenge i hjemlandet. Allerede i 1886 reiste han over igjen, også denne gangen ble han der i drøye 2 år. Begge gangene reiste han som immigrant, og ble rådet til å søke ordinært arbeid i Amerika. Noe måtte han jo leve av, og jobber klarte Knut Hamsun å få seg og det i rikt monn.

Allsidig mann

Vi vet at Knut Hamsun, startet å jobbe i svært ung alder. Selv om han ennå var en ung mann, så hadde han mye og ganske variert arbeidserfaring. I Amerika så jobbet han som; grisepasser, handelsbetjent, jordarbeider, kontorist, sekretær, innhøstingsarbeider, journalist, sporvogns konduktør og litterær foredragsholder.

Med tanke på at han var i Amerika i kun 4 år tilsammen, er jo dette litt av en liste over jobber han rakk å komme innom. Hvorfor han byttet så ofte jobb, er for meg ukjent. Var det fordi han var rastløs? Eller passet han ikke inn? Det er ikke godt å si, men slik er i alle fall sannheten.