Knut Hamsuns barneår – Hamsunsenteret

Jeg har tidligere skrevet en del om Knut Hamsun, og hans tilhørighet til den nordlige landsdelen. Men jeg tenkte at dette er en person, som det bør skrives enda mer om. Det at Hamsun til tider var omstridt og kontroversiell, hersker det nok ikke noen tvil om. Men la oss bli bedre kjent med forfatteren Knut Hamsun, gjennom det flotte Hamsun senteret på Hamarøy. Senere skal vi se litt mer på, hvordan dette med krigen og Knut Hamsun artet seg. Det er jo ikke noen hemmelighet, hvilken side han tok under 2.verdenskrig – ja faktisk også under 1.verdenskrig, mens han enda var en relativt ung mann.

Barndomshjemmet i Hamsund

Knut Hamsuns barneår – Hamsunsenteret

Knut Hamsun sitt barndomshjem, ligger vakkert til på stedet som heter nettopp Hamsund. Men Knut Hamsun, valgte å sløyfe den siste bokstaven i etternavnet sitt. Hva årsaken til dette er, er for meg foreløpig ikke kjent. Den etter hvert kjente forfatteren, vokste opp på et småbruk like inn under fjellene som omkranser stedet. Det at Knut Hamsun ikke er født på Hamarøy eller i Nordland over hodet, er det ikke alle som vet. Jeg skrev om barndommen hans tidligere, så jeg skal ikke gjenta meg selv for mye på dette området. Men det var altså slik at familien til Knut, kom flyttende sørfra men da med.

En reise tilbake i tid

Det var nok en lang og strevsom reise, som Knut og hans foreldre foretok nordover i 1862. Reisen gikk fra hans fødested i Gudbrandsdalen, og nordover til Nordland og Hamarøy. På denne tiden var det ikke bare å flytte på seg, med dårlige veier og sikkert ikke all verdens gode båter heller. Jernbane fantes ikke på denne tiden, i alle fall ikke så langt nord som dette.

Knut Hamsun sitt barndomsunivers

Ja det er slik det blir formulert, når forfatterens barndomshjem skal beskrives. Det er nok ikke noen tvil om at han hentet mye inspirasjon fra Hamarøy, ikke minst med den flotte naturen som er å finne der oppe. Men familien hadde sitt og stri med, Knut hadde en syk mor som led av nervesyke. Det å komme inn i Knut Hamsuns barndomshjem, er som å komme inn i en annen tid. Her er alt bevart så godt som det overhodet er mulig, og man kan til og med se en «K» risset inn der knaggen til Knut er plassert. Møblene og interiøret i huset, er det originale som familien brukte og eide den gang de bodde der.

5 kilometer fra Hamsun senteret

Man skulle kanskje tro at Hamsun senteret er bygget opp rundt barndomshjemmet, men slik er det altså ikke. Det er cirka 5 kilometer, mellom disse to stedene. Det er ikke noe problem å besøke hverken Hamsun senteret, eller barndomshjemmet for familier med barn. I Jenny stuen kan de voksne kose seg med en kopp kaffe, mens barna leker på roteloftet eller i snekkerverkstedet. For de som vurderer et besøk til Hamarøy, er det bare å besøke hjemmesiden til Hamsun senteret.  Her finnes det mye nyttig informasjon.