Kultur i Salten området

Kultur i Salten området

Kulturopplevelsene står i kø i Salten. Dette er hjemmet til Nordlandsmuseet og selvsagt Hamsunsenteret. Videre så finner man flere andre museer, bygdetun og ikke minst flere besøksgruver. Her kan man lære mer om historie, men det er også mye annet å oppleve i Salten området. Mange kjente musikere legger turen om Salten og det samme gjør kunstnere. Et raskt blikk på kulturoversikten til aviser som Nordlys og Nord-Salten viser er nok til å imponere.

Musikkfestivalen God Nok

Det er ikke enkelt å få musikkfestivaler til å lønne seg lenger, men i Salten så satser man friskt. I 2016 så ble God Nok festivalen arrangert for første gang. Målet for festivalen var å skape oppmerksomhet rundt det stadig økende presset på å bli bedre og flinkere og yte mer. Festivalen hadde som mål å fremme tanken om å være God Nok og forebygge selvmord. Initiativtakerne har lyktes med skape en spennende festival som nå har blitt arrangert flere år på rad.

Initiativtakeren Anna Holand har som mål å bruke musikk og kunst som et virkemiddelInitiativtakeren Anna Holand har som mål å bruke musikk og kunst som et virkemiddel for å sette i gang tankeprosesser og ikke minst, bekjempe det usunne prestasjonspresset. Derfor er festivalen helt bevisst lagt opp som en kombinasjon av intimkonserter, teater, workshoper og konserter på en større hovedscene. Alt foregår mot et bakteppe av høye fjell og storhavet. Det er også lagt inn et eget fagprogram, hvor psykologer, forskere, prester og andre ser nærmere på viktige temaer som egenverd, mestringsfølelse og selvtillit. Dette er temaer som har vist seg å være viktig i forebygging av selvmord.
Denne festivalen er med andre ord noe for seg selv, men så absolutt verdt å besøke.  De legger ut programmet i god tid så du kan se nærmere på artistene som kommer og hvilke workshops som tilbys. Vi kan nesten garantere at du vil finne noe som passer deg.

Museer

Det er flere museer som kaller området sitt hjem, inkludert Norsk luftfartsmuseum og Hamsunsenteret. Disse og andre museer er fylt til randen av interessante gjenstander og spennende historie. I tillegg så har de blitt flinke til å åpne rommene for arrangementer i museets ånd. Norsk luftfartsmuseum har nylig avholdt noen spennende foredrag i samarbeid med NASA. Her fikk heldige besøkende et innblikk i astronauters hverdag og andre spennende glimt inn i NASA sitt arbeidsfelt.

Hamsun senteret har invitert til kulinariske sprell på toppen av bygget og det jobbes aktivt med å lage en egen reiseside dedikert til forfatteren. Hamsun fant mye av inspirasjonen til bøkene sine i området og dette vil entusiastiske reiseledere vise frem.

Konserter og mindre arrangementer

Det er flere konserthus spredd rundt i distriktet, men med en hovedvekt på Bodø. Hanne Boel, Kurt Nilsen, Eva Weel Skram og The Jonny Cash Roadshow er bare noen av artistenes som gjerne legger turen til Salten flere ganger.

Arrangementer som Fauske Strikkefestval og By Jentan Helga er faste innslag i kulturkalenderen. Så fylles det på i kalenderen med andre arrangementer.

Fritidsaktiviteter

FritidsaktiviteterDet handler ikke bare om å gå på museer og konserter, det handler også om å møte andre og ha noe felles. Vi mennesker er heldigvis veldig forskjellige og derfor er det viktig å kunne tilby et stort utvalg med forskjellige aktiviteter. Dette er ikke alltid så enkelt.

Noen spennende spill slik som sjakk, domino, kortspill og andre spennende spill er det ikke alltid så lett å finne noen som kan. Heldigvis så kan man gå på nettet og finne masse ressurser der.  Flere nettsider slik som sjakkurs for voksne, pokerstarscasino og brettspillguiden har egne opplæringsvideoer og ikke minst, spillere kan prøve ut spillet på nettet. Dette gjør det enklere å komme i gang hvis man er helt nybegynner.

Kortspill, sjakk, dominio og andre lignende spill er forholdsvis enkle å få organisert fordi man ikke trenger et vist inventar. Så da kan gruppen låne lokaler av den lokale idrettsforeningen eller andre.

Mer krevende er det for de som ønsker å spille billjard, bowling eller drive med andre aktiviteter hvor man må ha utstyr for å kunne drive med aktiviteten. Så for at en aktør skal ønske å etablere seg i et området så må de føle at de har en sjanse til å tjene penger på dette. I Salten område så er det relativt mange bowlingbaner og billjardbord. Det er med andre ord mange som prøver seg på slike aktiviteter.

Ta en kjapp titt på oversikten over fritidsaktiviteter i Bodø alene og du vil fort se at her er det mye å velge mellom.

Kultur er et bredt begrep

Ordet ”Kultur” er ikke det enkleste begrepet i det norske språket.  Ordet kan bety at vi deler felles interesser, verdier og normer. Det kan også peke på hvordan vi bruker fritiden vår og det kan peke på hvordan vi oppfører oss. I dette tilfellet så har jeg valgt å vise hvordan personer i Salten bruker fritiden sin og hva slags muligheter det er for dem og turister å nyte kulturelle innslag i hverdagen og til fest. En ting er helt sikkert; kultur står sterkt i Salten!

En ting er helt sikkert; kultur står sterkt i Salten