Kulturell diffusjon

Kulturell diffusjon er spredning av kultur og sosiale aktiviteter fra en gruppe mennesker til en annen. Gjennom kulturell diffusjon utvides horisonter og folk blir mer kulturelle. For eksempel kan en kvinne som bor i Bodø kjøpe mala bønnekjede som brukes av buddhistiske munker for å fokusere på et pust eller mantra. Hennes bruk av disse perlene, produsert halvveis rundt verden, påvirker nå hennes daglige meditasjonspraksis. Hadde hun bare holdt seg til lokal kultur i Bodø og aldri deltatt i noe produkt eller aktivitet utenfor grensene, ville livet vært veldig annerledes. Hvis det ikke var for kulturell diffusjon, ville ikke den samme kvinnen kunne glede seg over sushikveld hver torsdag sammen med vennene sine eller en tur på McDonald’s.

Blandingen av verdens kulturer gjennom forskjellige etnisiteter, religioner og nasjonaliteter har bare økt med avansert kommunikasjon, transport og teknologi. Personer som bor i Australia, Russland eller Kina kan kommunisere daglig via Twitter, Facebook eller Instagram med noen som bor i for eksempel Norge. Denne berikelsen lar oss åpne sinn og lære så mye vi kan fra hvert hjørne av jorden.

Eksempler på kulturell diffusjon rundt om i verden

I Chinatown i New York vil du møte den største konsentrasjonen av kinesere på den vestlige halvkulen. Her finner du noen av de mest delikate og autentiske kinesiske rettene i Amerika. Det er også veldig mange mennesker i USA som har forfedre som emigrerte fra Norge, så også norsk kultur har spilt en rolle i utviklingen av det som nå er en av de største økonomiene i verden og et veldig mangfoldig land. Spredningen av musikk over hele verden illustrerer også kulturell diffusjon. For eksempel startet jazz i USA som en blanding av afrikanske og europeiske musikktradisjoner. Nå nytes det over hele kloden og tar på seg mange forskjellige varianter innen sjangeren.

Chinatown

Mange mennesker i europeiske byer og tidligere kolonier snakker både morsmålet og engelsk. Faktisk er nesten 80 prosent av engelsktalende i verden folk som ikke har engelsk som morsmål på grunn av spredningen av språket gjennom imperialisme og handel. Dette er nå blitt en måte for folk å forstå hverandre på tvers av kulturer og språk. En nordmann som ikke kan polsk og en polakk som ikke kan norsk kan enkelt kommunisere fordi de har engelsk til felles.

Japansk kultur har ofte fascinert folk fra andre kulturer. Populariteten til sushi rundt om i verden, en tradisjonell japansk rett, illustrerer spredningen av japansk kultur og mat. Men dette går faktisk også litt andre veien, Japanerne importerer masse laks som er produsert her i Norge. Vår norske laks har altså påvirket sushi kulturen i Japan og i hele resten av verden. Rundt 300 år etter at det ble grunnlagt, viser det franske kvarteret i New Orleans fremdeles en rekke fransk kultur gjennom sin arkitektur og mat. På grunn av sin store meksikanske befolkning feirer folk i USA Cinco de Mayo, som minnes Mexicos seier over det franske imperiet. Faktisk er dagen sannsynligvis en større feiring i USA enn i Mexico selv i disse dager.

Kulturer i ulike land og samfunn er ikke skrevet i stein, og blander seg hele tiden med andre kulturer. Vi både gir og tar når det kommer til kultur, og jeg mener at dette gjør verden til et bedre sted.