Saltsei del 2

Det er for jævlig at ungdommen nå til dags vokser opp på boksmat! At mat skal reguleres er kanskje ok, men at gammel tradisjonsrik mat skal forbys settes det store spørsmålstegn ved?

Les mer

Saltsei

Det er for jævlig at ungdommen nå til dags vokser opp på boksmat! At mat skal reguleres er kanskje ok, men at gammel tradisjonsrik mat skal forbys settes det store spørsmålstegn ved?

En av Saltens mest seiglivede mattradisjoner er i ferd med å dø ut. Det er ikke mulig å oppdrive en eneste saltsei.

Det hjelper ikke hvor mange telefoner Harald Lorentzen i Bofisk tar. Gammelsalta sei eller saltsei til forbruker er ikke mulig å oppdrive.

Les mer

Lokal Idrettsgalla

Idrett er kultur for mange – både unge og gamle. Og det jobbes utrolig hardt og godt i mange kretser som har gitt synlige gode resultater både nasjonalt og internasjonalt innen både sommer og vinteridrett. At flere organisasjoner slår seg sammen og jobber gir bare muligheten til bedre arbeid i flere ledd mot sluttresultatene. Sluttresultatene er jo selveidrettsprestasjonen.

Les mer

Opplevelser i Saltstraumen Jubileum

Neste år er museet i Saltstraumen 25 år gammelt, på selve Norges Grunnlovsdag. Museet ble nemlig åpnet 17. mai 1992. Det er i dag en stiftelse som er eid av Det lokale historielaget, bydelsutvalget og Bodin husflidlag. Alt er bygd opp av lokalbefolkningen i Saltstraumen og drives fortsatt som en ren dugnadsorganisasjon. De mottar kun et mindre tilskudd fra Bodø kommune. Museet holder til i den gamle skolen på Knaplund, øst for Saltstraumen kirke.

Les mer

Opplevelser i Saltstraumen 1

Området Salten i Nordland fylke har mye kultur å by på. Så også i naturlige former skapt av naturen selv. Saltstraumen er en godt kjent plass langt utover Norges grenser, og det kommer mange turister for å se dette fenomenet som oppstår her flere ganger i døgnet.

Saltstraumen er verdens sterkeste tidevannsstrøm og ligger 33 km sør for Bodø sentrum. Her oppstår det et fenomen hver 6. time ved at vannmasser (saltvann) på nær 400 millioner kubikkmeter vann passerer i en hastighet på opptil 20 knop gjennom det 3 km lange og 150 m brede sundet. Dette skjer i sundet mellom Saltfjorden og Skjerstadfjorden.

Les mer

NORSK LUFTFARTSMUSEUM

Hva gjør man i Salten om man kjeder seg? Det er mange muligheter både utendørs og innendørs. Salten har store områder med kyst og natur som mange vil nyte av ved å rusle rundt der og bare nyte utsikten. Men det finnes også ting å se på selvfølgelig og en av de tingene er Norsk Luftfartsmuseum i Bodø.  I dag finnes det over 40 fly som kan beskues på dette museet.

Les mer

MANGE MULIGHETER TIL STØTTE FOR KULTUR

Alle store byer har kulturtilbud i mange varianter – så også i alle byer i steder som beregnes inn i Salten området. Listen er lang over de tilbud som eksisterer. Noe som også er ganske vanlig er kulturpriser for gode prestasjoner eller utmerkelser. Spesielt kanskje til yngre mennesker som en slags inspirasjon til videre oppfølging av det arbeidet de legger ned. Og stipender finnes det også mange av med samme hensikt.

Les mer

SALTENBLUESEN

Kulturdager og festivaler i Norge er en helt vanlig sak over det ganske land. Så også i Fauske i Salten i Nordland. Tre faste dager hvert år skjer det i Fauske kommune. Det er kulturdagan i Valnesfjord, saltenbluesen i Fauske og Mons Petter Festivalen i Sulitjelma.

I oktober er det klart for årets utgave av Salten Bluesen. 3 dager spekket med musikk blir det nå i oktober. Musikken vil variere fra et av Englands beste live band i dag, til 70 tallets største og mest oppsiktsvekkende norske hardrockband. De skal også innom nytolkning av noe av Elvis Presley sin musikk, Soul- inspirert sang og store gitarspill ferdigheter og et klassisk rockeband.

Les mer

BINDESTREKSKULTUREN

Bindestreks kulturer eller ord som er sammensatt for å få en så god beskrivelse av saken finnes det mange av. Det aller meste innen kultur kan jo beskrives nærmere og da ved å binde sammen et ord og kultur. F.eks. bondekultur, kystkultur, fotballkultur, kafékultur, bykultur ja nær sagt hva som helst kan beskrives på denne måten. Du kjenner sikkert mange mange flere enn hva jeg har nevnt her.

Les mer

SALTEN

Salten er nesten som et fylke i fylket. Det ligger i Nordland og består av 8 kommuner eller 6 kommuner og 2 byer – Bodø og Fauske. De seks andre er Steigen, Sørfold, Gildeskål, Hamarøy, Saltdal og Beiarn. Hele distriktet hadde nesten 75 000 innbyggere i starten av 2015, fordelt på 10 387,77 km2.

Salten ligger sentralt i Nordland, og er samlet sett den største” næringslivsmotoren” i fylket. Salten er også et betydningsfullt knutepunkt både for Nordland og Nord-Norge, noe som også gjenspeiles i funksjoner som høyere utdanningstilbud, sentralsykehus, fylkeskommunale og statlige tjenester, samt ulike tjenesteytende virksomhet for øvrig. Bodø er Nordlands viktigste kommunikasjonssenter, og utgjør sammen med Fauske knutepunkter på nasjonale transportlinjer både når det gjelder båt, jernbane, vei- og lufttrafikk. Salten har mye ren og variert natur, store kraftressurser og mineralressurser, variert næringsliv og et rikt kulturliv.

Les mer