Opplevelser i Saltstraumen 1

Området Salten i Nordland fylke har mye kultur å by på. Så også i naturlige former skapt av naturen selv. Saltstraumen er en godt kjent plass langt utover Norges grenser, og det kommer mange turister for å se dette fenomenet som oppstår her flere ganger i døgnet.

Saltstraumen er verdens sterkeste tidevannsstrøm og ligger 33 km sør for Bodø sentrum. Her oppstår det et fenomen hver 6. time ved at vannmasser (saltvann) på nær 400 millioner kubikkmeter vann passerer i en hastighet på opptil 20 knop gjennom det 3 km lange og 150 m brede sundet. Dette skjer i sundet mellom Saltfjorden og Skjerstadfjorden.

Enorme krefter

Det som egentlig skjer når dette fenomenet oppstår er at tidevannet beveger seg ut og inn mot land. Tidevannet er månens krefter her nede på jorden, og det er derfor det er tidevannet og månefasene som bestemmer når denne strømmen er på sitt sterkeste, og når det i det hele tatt skal skje. Samtidig med all denne gjennomstrømningen av vann så dannes det også strømvirvler (kjeler), som kan bli helt opp til 10 meter i diameter, og med en dybde på 4-5 meter.

707142943

Selv om dette skjer hver eneste dag hele året med kun 6 timers mellomrom, så er det forskjellig styrke på fenomenet. Det er i Mars måned at det er størst tidevannsforskjell og at strømmen er på sitt sterkeste. Aller sterkest er den når det er fullmåne. Tidspunktet for når strømmen er på sitt sterkeste varierer, men det finnes tabeller for tidevannet og til hvilke klokkeslett dette skjer den dagen du er i Nordland for å besøke og beskue Saltstraumen.

Fiske

Er man ikke beboer i lokalmiljøet der oppe så kan man ikke dra dit uten å forsøke å fiskelykken. Saltstraumen er et verdenskjent fiskeeldorado for havfiske. Det er rike forekomster av blant annet sei, torsk, steinbit og kveite. Sei er spesialiteten, og Saltstraumen har også verdensrekorden i stor sei. Verdens største sei fisket på stang (22,7 kg) er fisket i Saltstraumen. Dersom du ønsker å slå denne rekorden så er muligheten til stede selvfølgelig. Det finnes tilbud hele veien til å både fiske fra land eller du eller dere kan gå ut med båt.

saltstraumen-undervann1-1000x560

Naturen rundt er også utrolig vakker. Det er flotte muligheter for f.eks. fjellvandring. Her kan du vandre rundt og bestige f.eks. de vakre Børvasstindene. Eller du kan rusle i vei og se på noen av de forn-minnene som finnes langs stier i området. Her er det funnet bosetninger som er opptil 10.000 år gamle. Eller du kan rusle innom andre severdigheter i området.

Saltstraumen Museum

På dette Muséet finnes det flere severdigheter som kanskje burde vært omtalt i egne artikler. Her kan du se et av Norges eldste bosettingsfunn som er cirka 11 000 år gammelt. Du kan beskue Norges eldste musikkinstrument – Brummeren fra Tuv. Og det er selvfølgelig mye lokalhistorie og kultur samlet innenfor museet sine områder.

Noen nøkkelord for museet vil være; naturhistorie, lokalhistorie, kulturhistorie, eldre steinalder, yngre steinalder, bronsealder, jernalder, vikingetid, Raud den ramme, straumbåt, Saltstraumen, malstraum, gravfunn og jektefart.