Salten-kulturen

Overskriften kunne kanskje like gjerne vært; Salten-naturen. For det er først og fremst den flotte naturen, som lokker meg mest til denne landsdelen. Men kultur er jo så mangt, og veldig ofte spiller naturen en viktig rolle på kulturen. Man kan på sett og vis si det motsatt også, og hvordan man opplever naturen og ikke minst klima. Men det at Salten-regionen har mye å by på, er det i alle fall ikke noen tvil om. Ja både på det kulturelle, og det naturmessige. Byen i vinden blir ofte Bodø kalt, og det tenker jeg passer perfekt klimatisk. Men også at det er en by hvor det skjer mye. Det er nok i en slik dobbel forstand, man sikter til i promoteringen av byen også vil jeg tro.

Universitetsbyen Bodø

Bodø er værutsatt, men sin åpne plassering mot Vestfjorden. Det at Bodø faktisk også er en universitetsby, gjør den enda mer levende og spennende. Konserter, uteliv, gode restauranter og ikke minst et rikt kulturliv, det er hva byen kan by på. Uansett vær, i Bodø er det alltid noe å finne på.

Det kan oppleves som et stort sprang, til det man møter på øysamfunnene en liten båttur vekk fra byen. Men alle steder har sin sjarm, og sin identitet. Tilbudene er ikke de samme her, men naturen er om mulig enda mer vakker og storslått.

Varmt og kaldt med sandstrender og orkideer

Jeg tror ikke det er noen annen by, som kan by på mer vekslende klima eller opplevelser enn Bodø. Skjønt det er vel mer riktig å si, område. For det er Salten-område, som kan by på et stort spenn av opplevelser.

Svartisen med sine brearmer, sandstrender med sydenopplevelser, byfjellene og ikke minst Saltstraumen. Dette i seg selv er ikke kultur, men det er mye kultur i forbindelse med disse stedene. Der det er mennesker, er det også kultur.

 

Poetisk kystkultur

Knut Hamsun hentet mye av sin inspirasjon, fra dette flotte landskapet. Vi finner igjen mye av dette i Hamsun sine romaner, altså kystkulturen i Salten. Typisk er nordlandsbåtene, alle naustene, bryggene, gamle handelssteder og ikke minst steinkirker fra middelalderen.

En viktig del av Salten sitt kulturliv, er preget av utendørsspel, matspesialiteter og gallerier. Her gjelder det å sjekke opp på forhånd, slik at man kanskje kan få med seg ett eller flere av de flotte spelene. Hamsun-senteret er et godt tips å besøke, her kan man lære nobelprisvinneren bedre å kjenne.

Om man er i Salten i advent eller juletider, kan et godt tips til julehandel være å besøke Kjerringøy. Her er julehandel og kultur blandet i skjønn forening, og absolutt verdt et besøk.

Hard medfart under krigen

Store deler av Bodø by, ble lagt i ruiner under 2.verdenskrig. Dette resulterte i en storstilt gjenoppbygging, og en del hus fra denne tiden er nå fredet.

Lulesamisk

Arran i Tysfjord, er det lulesamiske språket fortsatt i bruk. Det snakkes ikke av alle, men noen hundre av de innfødte holder dette språket i hevd.

Som dere sikkert forstår, det er et rikt mangfold i Salten. Det må rett og slett oppleves, for å kunne forstå det. Det er mange som kommer igjen gang på gang, både på grunn av naturen og kulturen som finnes der.