Saltsei del 2

Det er for jævlig at ungdommen nå til dags vokser opp på boksmat! At mat skal reguleres er kanskje ok, men at gammel tradisjonsrik mat skal forbys settes det store spørsmålstegn ved?

Her kommer fortsettelsen av denne saken:

Rar regel

Unntaksregelen for produksjon av ubløgget fisk er altså til for mattradisjonenes skyld.

På spørsmål om hvilken annen ubløgget fisk enn saltsei som produseres, kan ikke Mattilsynet i Bodø svare på det.

Juleansjosen, brisling på boks, er den nærmeste vi kommer.

Men den er ikke omfattet av den samme bestemmelsen.

Salter selv

– Det er for jævlig at ungdom nå til dags vokser opp på ferdigmat, er kraftsalven fra Odd Stenersen.

Pensjonisten bor i saltseiens rike, Saltstraumen. Han er en av få som den dag i dag har en tønne med gammelsalta sei stående i naustet.

Saltsei, rødsei, spekesei, gammelsei og gammelsalta sei. Kjært barn har mange navn. Og nå ser det ut til at tradisjonsretten kan forsvinne fra middagsbordene rundt omkring.

– Det er jeg ikke det minste i tvil om. De oppvoksende generasjonene blir ikke opplært i å lage mat fra grunnen av. Og skal man lage gammelsalta sei trenger man tålmodighet, sier Stenersen.

Selv har han en tønne stående i naustet.

– Jeg lager til eget bruk, og lærte håndverket av min far. Det er god mat, sier han, i det han legger noen fiskestykker utover bordet.

Saltsei (gammelsalta sei)

  • Tradisjonsrett fra Salten, men finnes i varianter fra Dønna i sør til Steigen i nord
  • Saltseien er en minst 200 år gammel tradisjon
  • Kalles også rødsei eller spikkjesei
  • Småsei som fiskes fortrinnsvis før sankthans uten å bløgges
  • Sløyes etter ett døgn og legges i salttønner. Fisken skal ikke vaskes eller renskes
  • Etter 1-3 år på salt er fisken ferdig til konsum
  • Vannes ut før koking. Serveres med stekt bacon og gulrotstuing

Gledelige nyheter

Bare uken etter at dette var diskutert og tatt opp i media, så snudde Mattilsynet helt rundt. Nå kan man igjen produsere denne tradisjonsrike fisken. Men det vil vel sikkert ta noe tid før den kommer i vanlig salg igjen på grunn av produksjonstiden som jo er på flere år.

Stiller krav

Men selv om det lempes på reglene, stilles det fortsatt strenge krav til matsikkerheten.

«Ved produksjon av gammelsalta sei sløyes ikke fisken på vanlig måte, og så lenge virksomheten kan dokumentere at den produksjonen man driver ivaretar mattryggheten, kan vi tillate produksjon av «rødsei/gammelsalta sei», heter det i meldingen fra tilsynet som kom mandag.

Nå venter Mattilsynet på søknad om produksjonstillatelse.

– All produksjon av fisk og fiskevarer skal være registrert og godkjent av Mattilsynet. Dette vil også gjelde for produksjon av gammelsalta sei. Mattilsynet, DK Salten ser fram til å motta søknader om godkjenning for produksjon, sier Arnt Inge Berget.

Han vil ikke ha noen formening om regelverket var for strengt eller dårlig tilpasse tradisjonsretten fra Salten.

– Saken er diskutert i dag og reglene er endret, sa distriktssjefen.