Alt i Norges land reguleres og settes i rammer. Så har også skjedd med flere av landets gamle tradisjoner. Nå er det en mattradisjon vi tenker på som var i ferd med å dø ut i Nord Norge for få år siden. Saltsei eller gammelsalta sei er en meget gammel tradisjon i visse deler av Norges land – og kanskje spesiellt nettopp i Salten! Det er jo ikke som det skal og burde være dersom dagens ungdom bare skal ha tilgang til boksemat og fastfood? Men mange har forståelse for at og mat skal reguleres, men at gammel og tradisjonsrik mat skal totalforbys virker underlig og rart.
Alle de småprodusentene rundt omkring i bygdene er nå borte. Det er kun varer til privat bruk – det er ikke lenger noen som har lov til å produsere for salg. Befolkningen i Salten var klare til å kjempe for sitt for å berge mattradisjonen fra Salten.
Til eget bruk
Slutt på salget
En lokal fiskehandler fra Steigen kikker trist ned i restene av saltsei han har til salgs i butikken sin. Han kan fortelle at han tidligere hadde flere leverandører som forsynte han med den tradisjonsrike tilberedte fisken.
– Det er forferdelig trist det som er i ferd med å skje. Jeg har heldigvis fått allierte meg med en av de sier han. Nå kan de ikke produsere det jeg vil ha til salgs lenger. Han må komme til mitt godkjente anlegg for å produsere. Forferdelig tungvint.
Veldig trist
Flere butikker kan fortelle at det daglig kunder som spør etter saltsei. Men de har ikke hatt det til salgs siden begynnelsen av året (2014). Det er ikke saltsei å oppdrive noe sted lenger!
Gammelsaltseiens venner
Situasjonen er så alvorlig at vi i «Gammelsaltseiens venner» vurder å starte egenproduksjon. Vi finner jo ikke hovedingrediensen til vennelaget vårt lenger!
Trendy mat
Saltseien har vært husmannskost for mange i lange tider, men ble trendmat langt utenfor Salten. Men skal du ha denne trendy maten nå må du smøre deg med tålmodighet og være heldig. Du må nemlig finne en lokal produsent som er villig til å selge for å oppdrive denne gamle mattradisjonen nå.
Mattilsynet kan opplyse at ingen kan produsere saltsei eller gammelsalta sei lovlig utfra dagens regelverk. Selv ikke de med topp utstyr og anlegg lagt til rette for dagens strenge krav til behandling av mat.
Regelen er
Dagens lovverk sier at all fisk til matproduksjon skal bløgges nesten direkte ved fangsten. Unntaket er fisk beregnet til spesielle mattradisjoner som saltfisk. Da er regelen at fisken skal vaskes før salting sier regelen hos Mattilsynet.
Gammelsaltet sei eller saltsei dekkes ikke av noen av de to reglene og har havnet utenfor. Derfor kan det ikke produseres saltsei etter dagens regelverk. Saltseien saltes usløyet og uvasket – altså ubehandlet etter tradisjonen. Det da mye fiskeblod i tønnene denne fiske saltes ned i.
Norge
byr på mye kultur både geografisk og historisk. Langs den langstrakte kysten
ligger Stavanger, Bergen og Ålesund, og lenger nord finner vi Lofoten og
Tromsø. Hvis vi ser på innlands-Norge så finner vi historiske byer som for
eksempel Hamar, hovedstaden Oslo og Fredrikstad.
Norge
har tidligere vært i union med både Sverige og Danmark, og dette preger
selvsagt både språk og kultur...
Denne
artikkelen kommer til å ta for seg forskjellige sider, ved det å være
nordlending. Altså ikke noe beskrivelse av hvordan de ser på seg selv, men mer
en fluktig beskrivelse av nordlendinger som gruppe av mennesker, litt historie,
litt geografi og kanskje ...
Kulturell
diffusjon er spredning av kultur
og sosiale aktiviteter fra en gruppe mennesker til en annen. Gjennom kulturell
diffusjon utvides horisonter og folk blir mer kulturelle. For eksempel kan en
kvinne som bor i Bodø kjøpe mala bønnekjede som brukes av budd...
Kultur
og kulturlivet er ofte preget av hva som skjedde langt tilbake i tid, slik sett
kan man jo si at kultur og historie er nært knyttet til hverandre. Siden det er
vi mennesker som skaper og former kulturen, så er det jo også slik med
historien – at den sto...