Saltsei

Alt i Norges land reguleres og settes i rammer. Så har også skjedd med flere av landets gamle tradisjoner. Nå er det en mattradisjon vi tenker på som var i ferd med å dø ut i Nord Norge for få år siden. Saltsei eller gammelsalta sei er en meget gammel tradisjon i visse deler av Norges land – og kanskje spesiellt nettopp i Salten! Det er jo ikke som det skal og burde være dersom dagens ungdom bare skal ha tilgang til boksemat og fastfood? Men mange har forståelse for at og mat skal reguleres, men at gammel og tradisjonsrik mat skal totalforbys virker underlig og rart.

Til eget bruk

For få år siden var det komplett umulig å finne saltsei i Salten. – En av de lengste og beste mattradisjoner var i ferd med å dø ut. En av grunnene var at Mattilsynets strenge regler ble fulgt uten hensyn til noenting.

Alle de småprodusentene rundt omkring i bygdene er nå borte. Det er kun varer til privat bruk – det er ikke lenger noen som har lov til å produsere for salg. Befolkningen i Salten var klare til å kjempe for sitt for å berge mattradisjonen fra Salten.

Slutt på salget

En lokal fiskehandler fra Steigen kikker trist ned i restene av saltsei han har til salgs i butikken sin. Han kan fortelle at han tidligere hadde flere leverandører som forsynte han med den tradisjonsrike tilberedte fisken.

– Det er forferdelig trist det som er i ferd med å skje. Jeg har heldigvis fått allierte meg med en av de sier han. Nå kan de ikke produsere det jeg vil ha til salgs lenger. Han må komme til mitt godkjente anlegg for å produsere. Forferdelig tungvint.

Veldig trist

Flere butikker kan fortelle at det daglig kunder som spør etter saltsei. Men de har ikke hatt det til salgs siden begynnelsen av året (2014). Det er ikke saltsei å oppdrive noe sted lenger!

Gammelsaltseiens venner

Situasjonen er så alvorlig at vi i «Gammelsaltseiens venner» vurder å starte egenproduksjon. Vi finner jo ikke hovedingrediensen til vennelaget vårt lenger!

Trendy mat

Saltseien har vært husmannskost for mange i lange tider, men ble trendmat langt utenfor Salten. Men skal du ha denne trendy maten nå må du smøre deg med tålmodighet og være heldig. Du må nemlig finne en lokal produsent som er villig til å selge for å oppdrive denne gamle mattradisjonen nå.

Mattilsynet kan opplyse at ingen kan produsere saltsei eller gammelsalta sei lovlig utfra dagens regelverk. Selv ikke de med topp utstyr og anlegg lagt til rette for dagens strenge krav til behandling av mat.

Regelen er

Dagens lovverk sier at all fisk til matproduksjon skal bløgges nesten direkte ved fangsten. Unntaket er fisk beregnet til spesielle mattradisjoner som saltfisk. Da er regelen at fisken skal vaskes før salting sier regelen hos Mattilsynet.

Gammelsaltet sei eller saltsei dekkes ikke av noen av de to reglene og har havnet utenfor. Derfor kan det ikke produseres saltsei etter dagens regelverk. Saltseien saltes usløyet og uvasket – altså ubehandlet etter tradisjonen. Det da mye fiskeblod i tønnene denne fiske saltes ned i.