Troilltampen

Når man går inn for å sjekke ut hva som rører seg, i et distrikt eller i ei bygd – er det nesten utrolig hva som dukker opp. Det skjer alltid mye mer enn det man først observerer, ja selv de mest stille og rolige bygdene – kan yre av liv når man kommer litt «under huden» på samfunnet og folkene som bor der. Jeg sikter nå først og fremst til kulturlivet, og som vi alle vet så kan jo kultur være så mangt. Jeg tok et sveip over Salten-distriktet, for å se hva som dukket opp av stort og smått. Musikkfestivaler er alltid spennende, og festivalen vi nå skal bli litt bedre kjent med – har en ganske så spesiell bakgrunn. Jeg synes derfor at musikkfestivalen Troilltampen, fortjener litt oppmerksomhet og drahjelp. La oss dra på festival folkens!

Troilltampen

Troilltampen

Vi må igjen tilbake til ordtaket «Kjært barn har mange navn» Skjønt det er vel egentlig samme navn, men litt variasjoner ut fra dialekter vil jeg tro. Troilltampen, Tråilltampen og Trolltampen, er alle navn på musikkfestivalen, som første gang ble arrangert i Hamarøy i 1973. Troilltampen går for å være en av de eldste musikkfestivalene, i den nordlige landsdelen. Initiativ takeren var Jack Berntsen, og her var alle velkommen med sine musikalske bidrag.

Et resultat av «Nei til EF»

Norge hadde som kjent sin første folkeavstemning, i forbindelse med et mulig medlemskap i EF i 1972. Dette er det samme som dagens EU (Den europeiske Union) Som på den tiden altså ble forkortet til EF (Det europeiske fellesskap) Som en markering og feiring av resultatet av folkeavstemningen, kom altså Troilltampen på banen første gang i 1973. Som de fleste sikkert vet, ble det nei til medlemskap også den gang. Kanskje spesielt i den nordlige landsdelen var motstanden mot EF, spesielt stor. Folket var rett og slett så glade og fornøyde, så de gikk rundt og sang mer enn hva vanlig var. Ved å arrangere en musikkfestival, kunne folket samles å synge sammen. Dette var kongstanken bak festivalen i 1973.

Mangeårig arrangement

Troilltampen ble arrangert i 2016, og da var det åtte år siden sist gang. Som en del andre arrangement, traff også Troilltampen på litt utfordringer knyttet til økonomi. En av hovedårsakene til at utgiftene ble for store for festivalen, var at Politiet startet med å ta seg betalt for vakthold. Men i perioden 1973-1987, ble festivalen arrangert hvert år. Eller det vil si at 1980 var unntaket, da ble festivalen stoppet på grunn av trafikale forhold. Etter 1996 kom det også noen år med festival igjen, men årene 1998, 2000 og 2007 var festivalløse. Det blir spennende å se hvordan festivalen utvikler seg videre, og om de klarer å ha litt kontinuitet i arrangementet. Vi ønsker dem i alle fall lykke til med årene som kommer. Senere skal vi som sagt se litt mer på hva Salten kan tilby innen kultur, og ikke minst hva som har vært av arrangement fra eldre tider. Mange arrangement er gamle, men fremstår i ny drakt for å utvikle seg i takt med tiden.