Utstillingen på Hamsun senteret – mennesket Knut Hamsun

Det å kunne presentere en person som Knut Hamsun kan for noen sikkert by på mange utfordringer. Hovedoppgaven til Hamsun senteret, er nettopp dette med å la oss bli bedre kjent med mennesket og forfatteren Knut Hamsun. Det er ikke annet enn imponerende, hva de har bygget opp rundt den verdenskjent norske forfatteren. Jeg tenkte vi kunne se litt på hva utstillingen, kan gi oss av kunnskap og innsikt i livet til Knut Hamsun. La oss ta en rask rundtur, kanskje det dukker opp noe du ikke visste om forfatteren og nobelprisvinneren.

Refleksjon

Jeg tenkte i denne omgang å la tankene fly litt, rett og slett for å reflektere litt over livet til Knut Hamsun. Senere skal vi se litt mer på en del av hans verker, som vi ennå ikke har sett så mye på. Men bak slike mesterstykker, ligger det mye hardt arbeid. Men hva mer ligger det bak tekstene hans? Det er nok ikke så lett å svare på det, og en del av bakteppet er det ikke sikkert han kunne svart på selv heller.

Samfunnsengasjert og kritisk

Det er vel en kjent sak at Knut Hamsun, engasjerte seg i det som skjedde i samfunnet. Han hadde ganske så bastante meninger, og en del av hans politiske syn er det mange meninger om. Det at han tidlig etter angrepet på Norge 9.april 1940, gikk ut og gav sin støtte til okkupasjonsmakten – var noe som falt mange tungt om brystet. Det er vel ikke så merkelig at dette skapte sterke reaksjoner, men uansett så var det Knut Hamsun sin beslutning og syn som kom til uttrykk i aprildagene 1940. Rett eller galt, ja det kommer vel an på øyet som ser og hvilke argumenter man valgte å legge til grunn. Det at han støttet tyskerne, var nok mest fordi han oppriktig var skeptisk og redd for at England skulle erobre Norge. Etter Knut Hamsun sitt syn, var det da altså bedre med en tysk erobring og herredømme. Hvor mye han sympatiserte med politikken Tyskland stod for, er mer usikkert. Men at han hadde sterke meninger er i alle fall sikkert, og det kom frem lenge før 2.verdenskrig brøt ut.

 

Barndommen, skolegangen og ungdommen


Barndommen, skolegangen og ungdommen

Vi kan jo si at deler av dette jeg skriver nå, er en oppsummering av ting jeg har skrevet om Knut Hamsun tidligere. Om vi ser på barndommen hans, så bar den preg av en del utfordringer. Familien flyttet som vi vet nordover da han var ganske så liten, som guttunge ble han flyttet til en onkel som ikke var av de snilleste. Mye av årsaken til at dette skjedde, var at moren hans var syk og klarte ikke å rå over sønnen sin. Skolegang ble det så som så med, og det hevdes at Knut Hamsun var blant de med kortest skolegang noensinne i Norge. Men han gav så absolutt ikke opp av den grunn. Han startet i ung alder å arbeide, og det var ikke rent få jobber han hadde.

Reiselysten

Han reiste mye som ungdom og ung mann, siden han jobbet en del så klarte han å kjøpe billetter for å komme seg rundt. Det at han reiste til Amerika, var jo noe mange gjorde. Men mange av de som reiste dit, flyttet med hele familien sin. Men Knut Hamsun reiste over alene, og dette var nok starten på mye i livet til den unge mannen.